Wat doet verzuring met je lichaam?
Verzuring is veroudering!
Oplossing Drink Kangen Water....
De stofwisseling, ofwel de verbranding van voeding om energie beschikbaar te krijgen,
bovenmatige sportieve prestaties, stress en slechte omgevingsfactoren produceren zure
afvalstoffen die het lichaam kwijt moet. Belangrijk hierbij is de vraag: hoe goed en volledig
kunnen wij deze afvalstoffen uit het lichaam verwijderen?
Stelt u eens voor dat u dagelijks slechts 99% van het huishoudelijke afval uit uw eigen huis
verwijdert, dan zal het na 1 jaar enorm stinken. U wilt er niet aan denken hoe uw huis er dan na
10 of 20 jaar bijstaat.
Zo ook verloopt dit proces met uw lichaam.
De zure afvalstoffen die u niet volledig kunt
uitscheiden, moeten ergens in het lichaam worden opgeslagen. In eerste instantie is dit voor u
niet merkbaar. Maar op de langere termijn zal het uw immuniteitssysteem verzwakken, en uw
vitaliteit en levensvreugde beïnvloeden.
Verzuring
Voor het goed functioneren van diverse functies in het lichaam is het van belang om de
zuurgraad van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. De zuurgraad, weegegeven in
pH, van het bloed is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het
bloed, vandaar de term zuur-base-evenwicht. De normale grenzen bij de mens voor de pH van
het bloed liggen tussen de 7,35 en 7,45. Het bloed is dus licht alkalisch (basisch).
Ons leven en onze gezondheid zijn gebaseerd op de instandhouding van ons inwendige milieu,
waarbij het handhaven van het zuur-base-evenwicht een topprioriteit heeft. Zo wordt wanneer
het bloed te zuur is, calcium aan de botten onttrokken om het bloed te alkaliseren. Zelfs het
ademhalingscentrum in de hersenen wordt gestuurd door de zuur-base balans.
Hoewel al
aardig wat onderzoek is verricht naar de invloed van een verstoord zuur-base-evenwicht op de
ontwikkelingen van chronische klachten, wordt deze relatie in de reguliere geneeskunde nog in
onvoldoende mate herkend.
Verzuring een continu proces waaraan niet valt te ontkomen!
De Zwitserse arts en theoloog Paracelsus was de eerste die in onze westerse cultuur de
afzetting van afvalzuren als de belangrijkste oorzaak van alle ziektes noemde. Waar
natuurvolken, door meer in biologisch evenwicht te leven, gevrijwaard blijven van chronische
stofwisselingsziektes als diabetes, reuma, kanker, hart- en vaataandoeningen, daar laat de
westerse leefwijze de zuur-base-balans naar de zure kant doorslaan. Dit leidt op termijn tot het
verlies van belangrijke basische mineralen, afzettingen van stofwisselingsslakken (afvalzuren)
in het bindweefsel en immuniteitsverlies.
Ook bij een gezonde levensstijl met een gezond (basisch) dieet is verzuring een onafwendbaar
proces. In een ideale verbrandingsituatie van voedsel wordt 100% van de organische
bestanddelen (koolstof, stikstof, waterstof en zuurstof, welke 97% van voeding uitmaken)
verbrand waarbij geen organische afvalstoffen achterblijven. Helaas is dit nooit het geval en
verbranden deze organische bestanddelen niet volledig.
Als gevolg hiervan blijven afvalzuren achter in het lichaam. Voorbeelden van organische afvalzuren zijn urinezuur,
melkzuur, azijnzuur, cholesterol, koolzuur, ammoniak en vetzuur.
Behalve deze organische afvalstoffen zitten er nog veel anorganische bijproducten uit
mineralen in het voedsel. Afvalzuren die hieruit ontstaan zijn o.a. zwavelzuur, zoutzuur,
fosforzuur. Deze giftige zuren moeten door het lichaam worden uitgescheiden. Van te voren
dienen ze echter tot minder gevaarlijke substanties worden geneutraliseerd, anders zouden de
nieren en andere organen beschadigen.

De belangrijkste neutraliserende stoffen die door het lichaam worden gemaakt zijn natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat en calciumcarbonaat (bicarbonaten kunnen door het
lichaam zelf worden aangemaakt door het drinken van basisch water/Kangen Water). Wanneer
deze stoffen in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn, dan is neutralisatie van de giftige
organische en anorganische afvalzuren geen punt. Het probleem ontstaat juist wanneer niet
voldoende bicarbonaten in het lichaam aanwezig zijn. De afname van de hoeveelheid
bicarbonaten in het lichaam ontstaat vaak na het 40ste levensjaar. Dit houdt in dat na het 40ste
levensjaar het lichaam steeds minder in staat is om de afvalzuren te neutraliseren en af te
voeren. De afvalzuren worden dan als slakken afgezet in bindweefsel en vetweefsel. Op 50-
jarige leeftijd bestaat bijna 50% van de vaste lichamelijke structuren uit slakken. Na deze leeftijd
neemt de hoeveelheid slakken nog extra toe!.
Zuren, basen en pH waarde.
pH is afgeleid van het Latijnse potentia hydrogenii en betekent: “werkzaamheid van de
waterstof”. Het is een maat voor de concentratie waterstof-ionen in oplossingen en geeft aan
hoe zuur of basisch iets is. Hoe hoger de concentratie waterstof-ionen is, hoe zuurder de
oplossing. Oplossingen met lagere hoeveelheden waterstofionen zijn basisch (alkalisch). De
mate van zuur-base wordt weergegeven op een pH schaal van 1 tot 14. Hierbij staat 1 voor
zeer zuur en 14 voor zeer basisch (alkalisch). De neutrale pH waarde is 7. De toename in pH is
logaritmisch wat wil zeggen dat een pH waarde van 6, 10 maal zo zuur is als een pH van 7. Een
pH-waarde van 5 is dan 100 maal zo zuur als een pH-waarde van 7.
Een goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren voor een goede
gezondheid. Tijdens de stofwisseling worden voortdurend zure eindproducten gevormd. Kleine
schommelingen in de pH-waarde kunnen drastische veranderingen van het metabolisme in de
cellen tot gevolg hebben en zo storingen veroorzaken.
Optimale pH waarde
- Bloed 7,35 - 7,45 (ideaal 7,41)
- Speeksel 6,00 - 7,50
- Maag 1,35 - 3,50
- Urine 4,50 - 8,40
- Dunne darm 6,50 - 7,50
- Dikke darm 5,60 - 6,90
Al onze cellen baden in het extracellulaire vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (pH
7,35-7,45). De uiterste pH-waardes voor het bloed en het extracellulaire vocht waarbinnen nog
leven mogelijk is liggen tussen 6,8 en 7,8. Te lage pH-waardes (zuur) leiden sneller tot
levensbedreigende situaties dan te hoge waardes (basisch). Zo ontdekte dr. Berthold Kern dat
een verlaagde pH waarde (meer zuur) tot een verdikking van het bloed leidde. Wanneer bloed
dikker is van samenstelling dan moet het hart harder pompen om het naar de organen te leiden.
Het creëren van slakken (vaste afvalzuren) als slimme truc van het
lichaam!
We hebben eerder kunnen lezen dat om de zure afvalstoffen te neutraliseren met als doel de
zuurgraad van het bloed constant te houden, het eerste afweermechanisme in het bloedplasma
wordt gevormd door basische bicarbonaatbuffers als natriumbicarbonaat (NaHCO3) en
kaliumbicarbonaat (KHCO3).
Urinezuren, cholesterol, melkzuren etc. worden in een lichaam waarbij de bicarbonaatbuffers in
het bloed op peil zijn, zonder problemen geneutraliseerd en door de nieren uitgescheiden.
Problemen ontstaan nu wanneer de bicarbonaatbuffers in het bloed onvoldoende aanwezig zijn.
Het lichaam gaat dan over tot een tweede mechanisme, namelijk, het zet de vloeibare
afvalzuren in het bloed om in vaste vorm. Afvalzuren in vaste vorm (slakken) hebben namelijk
geen invloed meer op de PH-waarde van het bloed; een slimme truc! Maar de vorming van
deze slakken zijn op termijn juist de veroorzakers van andere problemen. Urinezuur in vaste
vorm (urinezuurkristallen) kan neerslaan in de gewrichten, cholesterol in vaste vorm kan zich
vastzetten tegen de vaatwanden en het bloed kan dikker worden.
Oorzaken van versnelde verzuring
Onze westerse levensstijl, persoonlijke gezondheidssituatie en leefomgeving dragen bij tot het
verzuringproces. De volgende factoren zijn in hoge mate verantwoordelijk voor een versneld
verzuringproces en plegen een grote aanslag op onze bicarbonaatbuffers:
- slechte (zuurvormende) voeding
- overmatig alcohol- en suikergebruik
- medicijngebruik
- stressbelasting
- milieu invloeden
- verminderde functie van lever, nieren of longen
- weinig beweging
- roken
- crash diëten
- overmatige sportactiviteiten
Het belang van een goede pH waarde!
Hoe belangrijk een goede pH waarde is zien we ook bij de werking van enzymen in ons
lichaam. Het hele stoffelijke gebeuren in het levende organisme is afhankelijk van de werking
van enzymen, waarvan de werking weer afhankelijk is van de concentratie waterstofionen
(d.w.z. de pH waarde).
Enzymen tonen alleen een optimale werking bij een bepaalde pH waarde en zij reageren zeer
gevoelig op veranderingen daarvan. Enzymen zijn verantwoordelijk voor alle activiteiten in het
lichaam. Zelfs “denken” heeft enzymactiviteit nodig. Er zijn ruwweg 2 soorten enzymen:
spijsverteringsenzymen en metabole enzymen. De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn
proteasen, amylasen en lipasen. Zij helpen in het maag-darmkanaal bij het afbreken van
eiwitten, koolhydraten en vetten en zijn voor een goede werking afhankelijk van een goede pH
huishouding in het maag-darmkanaal. De maag heeft een zeer zuur milieu, terwijl de dunne
darm relatief gezien een meer basisch milieu, en de dikke darm een licht zuur milieu heeft.
Metabole enzymen zijn verantwoordelijk voor de structurering, reparatie en herinrichting van
elke cel, elk orgaan en alle weefsels.
Wat te doen om het zuur-base-evenwicht weer te herstellen
Wat kunt u doen om het proces van verzuring tegen te gaan en uw lichaam te ontdoen van
reeds opgehoopte afvalzuren (slakken)? Als eerste kunt u natuurlijk uw persoonlijke leefstijl
aanpassen door middel van gezond eten, minder stress, diëten, meer lichaamsbeweging en
dergelijke. Deze aanpassingen zijn zeker aan te raden, echter zijn niet voldoende. Opgehoopte
afvalzuren in het lichaam kunnen alleen geneutraliseerd worden door een afdoende
hoeveelheid van basische buffers in het lichaam. De hoeveel basische buffers verhoogt u door
bicarbonaten (natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat) aan uw bloed toe te voegen. U zult
verbaasd staan wat ontzuring, door de toevoeging van bicarbonaten aan uw lichaam, kan
betekenen voor uw gezondheidssituatie. Als u zorgt dat u dagelijks uw bicarbonaat productie op
peil houdt, dan kunt u genieten van een gevarieerd dieet (inclusief een wijntje en een biertje),
en tevens van bovenmatige sportieve inspanningen. De bicarbonaatbuffers zullen dan de
hierdoor ontstane afvalzuren, neutraliseren en afvoeren. Bicarbonaat kunt u het lichaam zelf
laten aanmaken door het drinken van Kangen Water ( basisch water )
Kangen Water
Water maakt alle leven mogelijk, ook dat van mensen. Water is één van de meest
raadselachtige stoffen op deze aarde. Wetenschappers ontdekken steeds weer nieuwe
verbazingwekkende feiten omtrent water. Als we worden geboren bestaat meer dan 70% van
het lichaam uit water. Naarmate we ouder worden wordt deze hoeveelheid geleidelijk minder.
Kennis van water en het drinken van het juiste water / Kangen Water geeft ons gezondheid en
een lang leven.
We zijn een berg water die, in huid gewikkeld, rondloopt!
Water bestaat uit watermoleculen, H20. Als deze watermoleculen worden gesplitst door
ionisatie ontstaan het waterstof-ion, H+, en het hydroxide-ion, OH-.
Vaak zijn er meer H+ -ionen in water aanwezig dan OH- -ionen. Dit water wordt zuur water
genoemd. Als er meer OH- -ionen in water aanwezig zijn, dan noemen we dit basisch water (of
alkalisch water). De zuurgraad van water wordt bepaald door de PH-waarde. Water met een
PH-waarde kleiner dan 7 is zuur water. Water met een PH-waarde groter dan 7 is basisch
water.
Het drinken van Kangen Water is gezondheidsverbeterend aangezien:
1) Kangen Water sterk anti-oxiderend is. Het heeft een ORP (Oxidatie Reductie Potentieel)
tussen -200mV en -500mV.Dit houdt in dat het drinken van Kangen Water een actief
neutraliserende (anti-oxidant) werking heeft op de schadelijke vrije radicalen in het lichaam.
2) Het drinken van Kangen Water het lichaam aanzet tot de aanmaak van bicarbonaat.
Bicarbonaten vormen de belangrijkste basische buffers in het lichaam, die het zuur-base
evenwicht van het lichaam moeten handhaven. Een gebrek aan bicarbonaat leidt tot verzuring
van het lichaam.
Kangen Water is sterk anti-oxiderend en verhoogt onze basische buffers!
Kangen Water heeft een overschot aan OH- - ionen.
Voor maximale gezondheidseffecten dient
dit OH- -ionenoverschot zodanig te zijn, dat de PH- waarde van het water ongeveer 9.5 is.
Vraag ons naar de mogelijkheid van een presentatie, thuis of op locatie, of kijk in de agenda wanneer de volgende presentatie
gepland is.